Bez interneta je gotovo nemoguće zamisliti život, jer je stvorio svijet bez granica u kojem su informacije dostupne skoro na svakom mjestu. Napisani su brojni tekstovi o njegovim dobrim i lošim stranama. Održavane su konferencije i mnogi stručni skupovi na kojima je uvijek naglašavana važnost razvoja kritičkog mišljenja mladih ljudi, kako bi u bespućima interneta pronašli korisne informacije i znali prepoznati „dobronamjerne savjete“.

Moć društvenih mreža je već odavno prepoznata i vidno je koliko se promijenio način komunikacije. Povezivanje s velikim brojem ljudi, objavljivanje fotografija uz brojne filtere, reklamiranje I slično, pomažu da smo uvijek u žiži zbivanja.

No naizgled bezazlene društvene mreže i njihov lažni sjaj često dovode do devijacija i rizičnih ponašanja te glorificiranja opasnih izazova. Istraživanja pokazuju poražavajuće podatke na mentalno zdravlje mladih ljudi uslijed učestalog korištenja TikToka i Instagrama. Brojni izazovi poput blackout, penny, lomljenje zuba turpijom, gutanje cimeta, stavljanje vrućeg voska na lice, bacanje u zrak, i mnogi drugi izazvali su opasne probleme, a neki završili i tragično. Uočen je i veliki porast simptoma anksioznosti, depresije i drugih posttraumatskih stresnih reakcija.

Znatiželja može svašta, ali je jako važno znati kako se ona razvija samo u sigurnom i poznatom okruženju. Nametnuti imperativ savršenstva i stalna potreba za divljenjem i dokazivanjem u virtualnom svijetu utječe na kompletan razvoj. Mobiteli i digitalni sadržaji ometaju pravilan razvoj mozga i uzrokuju ovisnost
Važno je imati veliki broj pratitelja, dobivati lajkove u što većem broju, provući fotografije kroz što više filtera u photoshopu, imati publiku koja se divi, biti online junak, dobiti pljesak svojih pratitelja i razvijati osjećaj kako se uvijek treba porediti s nekim i biti bolji, bez obzira na posljedice… I što onda bude kad se probude u realnom svijetu?! Stvarni uzori lagano nestaju, a lažni sjaj lakše privlači i uvijek ima rješenje za sve.

Vijest koja daje nadu, makar malu, je da je Norveška izglasala zakon kojim prisiljava influencere da na društvenim mrežama moraju označiti koje su fotografije obrađene u photoshopu, kad ih objavljuju u komercijalne svrhe.

Važno je početi, a mi ćemo strpljivo čekati, provoditi kvalitetno vrijeme s djecom, razvijati kritičko mišljenje i zajedno gledati određene digitalne sadržaje. Djeca uče imitirajući ponašanje odraslih.

Autorica teksta: Ivanela Brković, stručna suradnica

Izvor: vitez.info