1. Treba li dijete imati mobitel?

-Da, ali sukladno njegovim godinama. Kada krene u školu treba i iz sigurnosnih razloga. Više od 50% djece već u dobi od 7-8 godina imaju mobitele, ali ne samo mobitel, nego i fotoaparat, kameru, Facebook, pristup YouTube-u i slično. Roditelji trebaju skinuti aplikaciju kako bi mogli kontrolirati dijete. Što više smanjiti broj sati provedenih na mobitelu, a što više na svježem zraku. Zbog stalnog gledanja u ekran, kod djeteta se može razviti sindrom kompjuterskog vida, odnosno slabljenja vida na daljinu, zamagljenost, umor, glavobolja. Napravite granicu uz zajednički dogovor.

2. Najbolji savjet roditeljima

-Pustite djecu što više da se igraju, ali tek kada završe domaće zadatke. Prioritet je igra na svježem zraku i u pokretu. Igra stimulira rad mozga te razvija socijalne, emocionalne, govorne i motoričke vještine.

3. Trebaju li roditelji pisati domaće zadatke?

-To je najgora usluga djetetu. Pomoći da, ali pisati umjesto njih nikako. Potaknite ih da razmišljaju kako bi sami riješili problem, umjesto da im vi servirate gotovo rješenje.

4. Koje igre djeca trebaju igrati?

-Sve vrste igara, ali naročito igre u pokretu, radi koordinacije pokreta i razvoja fine motorike. Igre pomažu razvoju vještina, socijalnih kontakata s drugom djecom te razvoju kognitivnih, emocionalnih i govornih vještina.

5. Natječu li se djeca danas tko ima bolji mobitel, odjeću i slično?

-Odjeća i mobitel ne mogu biti prioritet u stvaranju moralne i poštene osobe. Bolje da se natječu u znanju, športu, igri, pomoći drugima u potrebi i slično. U tome roditelji imaju presudnu ulogu.

6.Koju knjigu bi trebali pročitati svi roditelji?

-Dr. Ranko Rajović: “Razvoj inteligencije kroz igru“ (s primjerima)

7. Najčešće pogreške koje roditelji rade svojoj djeci

-Pretjerana zaštita djece. Pustite dijete da samo hoda, trči, skače, da se igra, penje, da se vrti, da pomaže u kući. Mora se učiti samostalnosti. Pri tome voditi računa o uzrasnoj dobi djeteta, razvojnoj fazi i djetetovim mogućnostima.

8. Koje obrazovne metode dijete mora mijenjati?

-Učenje napamet. Ono se u kratkom vremenu zaboravlja. Učiti kroz igru, učiti s razumijevanjem, logički zaključivati, znati postavljati pitanja. Učiti tako da svojim riječima predstavi svoje znanje.

 

OD DANAS NEKA LOPTA BUDE GLAVNI REKVIZIT ZA IGRU